Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Javni prevoz putnika pod jednakim uslovima dostupan svim korisnicima

Datum objave: 15.02.2021 11:38 | Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ispis Štampaj stranicu


Povodom obraćanja g. Marka Babića, izvršnog direktora i vlasnika privrednog društva „VIKTORIA EXPRESS D.O.O. Budva, prethodnih dana, posredstvom štampanih i elektronskih medija, Ministarstvo kapitalnih investicija ovim putem upućuje demant, ne radi imenovanog i njegovog tumačenja propisa, već radi javnosti Crne Gore a prije svega radi roditelja učenika, korisnika javnog prevoza.

Kako je javni prevoz putnika pod jednakim uslovima dostupan svim korisnicima, to su neodržive tvrdnje g. Babića date dnevnim novinama „DAN“ 11.02.2021. godine, kojim „od Ministarstva kapitalnih investicija i ministra Bojanića tražimo da se ispoštuje dogovor oko prevoza đaka“, jer Ministarstvo kapitalnih investicija (kao pravni sljedbenik Ministarstva saobraćaja i pomorstva) kao i njegov starješina organa g. Mladen Bojanić, ministar, kako sa prevoznikom „VIKTORIA EXPRESS“ D.O.O. Budva tako i sa ostalim prevoznicima, ne sklapa „dogovore“ niti imaju mandat za to, već vrši nadzor nad primjenom zakonskih i podzakonskih propisa, između ostalog, i iz oblasti saobraćaja.

Saobraćajno tržište je jedinstveno i dostupno svim prevoznicima i nema niti može bii monopola u javnom prevoza putnika, tako da, što se, konkretno tiče, posebnog međugradskog linijskog prevoza učenika, saglasnost ovog ministarstva za ovaj vid prevoza učenika, može dobiti svaki licencirani prevoznik koji posjeduje ugovor o prevozu zaključen između korisnika prevoza i prevoznika kao i ovjereni spisak putnika, tako da su neodržive tvrdnje g. Babića da „jedino oni imaju potrebne saglasnosti za prevoz učenika i da svako angažovanje drugog prevoznika dovodi u pitanje rentabilnost njihovog posla.“.

Kod g. Babića očigledno je prisutno nepoznavanje popisa iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji ne prepoznaje povlašćene prevoznike, pa samim tim nema ni monopola u obavljanju javnog prevoza putnika a što bi očigledno želio g. Babić, pa je to razlog njegovog neosnovanog nezadovoljstva, a inače, kao licencirani prevoznik, dužan je da poznaje materijalne propise kojima se uređuje oblast drumskog saobraćaja.

Poslove inspekcijskog nadzora u okviru nadležnosti Ministarstva, u oblasti drumskog saobraćaja, vrši Inspekcija za drumski saobraćaj, tako da nije istinita tvrdnja g. Babića da „u datoj situaciji ne reaguju saobraćajni inspektori“, jer su po prijavi D.O.O. „VIKTORIA EXPRESS“ – Budva, podnešenoj dana 08.02.2021. godine, protiv prevoznika D.O.O. „NOVOPREVOZ“ – Bijelo Polje, postupili dana 09.02.2021. godine i iskontrolisali oba prevoznika, kojom prilikom su utvrđene nepravilnosti kod istih, u vezi sa čim su sačinjeni zapisnici i preduzete mjere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Što se, pak, tiče pitanja g. Marka Babića upućenih ministru   Mladenu Bojaniću kao i premijeru  Zdravku Krivokapiću, posredstvom portala in4s.net, dana 12.02.2021. godine, „zašto još uvijek postoje povlašćeni prevoznici koji su to bili i za vrijeme bivše vlasti.“, nezaobilazna je činjenica da je upravo privredno društvo D.O.O. „VIKTORIA EXPRESS“ – Budva, čiji je on vlasnik i direktor, nedavno, 2016. godine, za vrijeme bivše vlasti kako i sam kaže, dobilo saglasnost za obavljanje posebnog linijskog prevoza učenika, iako je saglasnost za posebni linijski prevoz učenika na toj relaciji već posjedovao prevoznik D.O.O. „SIMON VOYAGES“ Berane.

U vezi navoda „da je nakon njegovog interesovanja povodom ovog prestupa kod nadležnih inspektora, inspekcija došla u kontrolu njegove firme, a ne u firmu koja posluje, po njegovim riječima, bez dozvole.“, podsjećamo g. Babića da inspektori za drumski saobraćaj nijesu dolazili u kontrolu niti njegove niti firme na koju se žalio, već je, pomenutog dana, 09.02.2021. godine, kontrola autobusa oba prevoznika izvršena na putnom pravcu Bijelo Polje – Berane, kojom prilikom su inspektori postupili profesionalno i zakonito u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Što se tiče tvrdnji „da ovaj prevoznik (ime prevoznika poznato redakciji) posluje uz prećutno odobrenje inspektora koji su zaduženi za kontrolu, ali sumnja i na postojanje „korumpcionaških poslova “, najoštrije osuđujemo krajnje neosnovane i neargumentovane tvrdnje, a koje su inače predmet drugih nadležnih državnih institucija.

Što se tiče navoda imenovanog da je vršen inspekcijski nadzor autobusa prevoznika D.O.O. „NOVOPREVOZ“ – Bijelo Polje, dana 10.02.2021. godine, od strane saobraćajnog inspektora Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Berane u koordinaciji sa komunalnom policijom te opštine, nažalost, mora se konstatovati da su isti izašli iz svoje nadležnosti koju je jasno propisao Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, na taj način zloupotrebivši svoj službeni položaj.

Povodom tvrdnje g. Babića „Nad mojom firmom je vršen teror u bukvalno svakom smislu, sankcionisan sam i kažnjavan na podvalama bivše vlasti, pa zato želim odgovore – zašto se ne ispita poslovanje o kojem govorim i zašto se nastavlja ćutanje institucija na moje dopise i pozive?“, podsjetićemo istog da je, u prethodnom periodu, po prijavama privrednog društva „VIKTORIA EXPRESS„ D.O.O. Budva, Inspekcija za drumski saobraćaj redovno postupala u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, kao i povodom poslednje prijave u vezi sa prevoznikom D.O.O. „NOVOPREVOZ“ – Bijelo Polje, tako da je apsolutno netačna i neodrživa tvrdnja da postoji bilo kakvo ćutanje institucija, posebno ne kad je ova inspekcija u pitanju.  

Ministarstvo kapitalnih investicija