Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

ALMONIT – MTC, projekat koji obale čini bližim

ALMONIT – MTC, projekat koji obale čini bližim
Datum objave: 25.11.2019 14:00 | Autor: MSP

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Albanskog razvojnog fonda 21. novembra 2019. godine u Tirani je održana Konferencija u cilju prezentovanja i promocije tematskog projekta Albanija, Crna Gora, Italija multi modalna transportna povezanost (ALMONIT MTC ) koji se finansira u okviru  Programa IPA CBC Italija Albanija Crna Gora. Cilj istog je uspostavljanje dugoročnog partnerstva između glavnih aktera projekta kroz multimodalni saobraćaj i uspostavljanje  unutrašnjih  plovnih  puteva i pomorskih linija . Ukupna vrijednost pomenutog projekta za sve projektne partnere  Albanski razvojni fond, Regija Puglia , Regija Molisa i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva   je 7 miliona eura  od kojih 2 440 000 eura (85 % predstavlja IPA kontribucija a 366 000 eura je nacionalno kofinansiranje) je budžet Ministarstva saobraćaja i pomorstva kao projektnog partnera gdje glavna aktivnost je izgradnja Luke Virpazar.

MSP

ALMONIT-MTC projekat ima za cilj postizanje sljedećih ciljeva: 

Multimodalni  jezerski saobraćaj kojim će se uspostaviti  jezerski saobraćaj izmedju Luke Virpazar  i Luke Skadar ;

Uspostavljanje multimodalnog pomorskog saobraćaja koji će povezati Italiju, Albaniju i Crnu Goru izmedju  Luke Bari, Luke Bar, Luke Šenđin (Shengjin)  i  Luke Termoli. 

Implementacioni period projekta je 37 mjeseci. 

Ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva učešće su imali Danijela Kapa, projektni menadžer ovog projekta i Vladan Radonjić, Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnje plovne puteve.

Takođe, 22. novembra 2019. godine uspješno je održan Prvi sastanak Nadzornog Odbora ALMONIT –MTC projekta koji je bio prilika da se razmotri realizovano kao i naredne aktivnosti .